Speciaal EXPO ´58
EuroFeria Andaluza
 
Onthaal
  Voorstelling
  Woord van de Voorzitter
  Programma 2008
  Plan van de “Féria”
  Historisch overzicht
  Persboodschap
  Aanplakbiljetten
  Foto galerij
  Promotie video
  Sponsors
    Organisatie
    Spaanse volbloedpaarden
    Hoe deelnemen
    Speciaal EXPO '58
 
  Expo '58 - visión nocturna
  Expo '58 - visión general
  Expo '58 - Atomium
  Feria 2004
Van 5 tot en met 8 juni
Atomium - Heysel
   
EXPO ´58
Brussel viert in 2008 de 50ste verjaardag van de wereldtentoonstelling 58

De Wereldtentoonstelling van Brussel vond plaats van 17 april tot 19 oktober 1958 en telde meer dan 42 miljoen bezoekers.

Cartel Expo '58 - 2Het was de eerste grote wereldtentoonstelling na de Oorlog; de vorige werd te New York georganiseerd, in 1939, op het ogenblik waarop de Duitse troepen Polen binnenvielen

De Wereldtentoonstelling van Brussel, die in de omgang EXPO '58 werd genoemd, was zeker een van de meest representatieve evenementen uit de jaren 50. Ze stond symbool voor de democratische wil om de vrede tussen de naties in stand te houden, voor het geloof in de technische vooruitgang (ook al werd dat overschaduwd door de angst voor de atoombom) en voor een optimistische kijk op de toekomst van de moderniteit, die de mensen een beter leven moest geven.

Voor de verjaardag van de Expo '58 brengen de organisatoren van de EuroFeria het toenmalige Spaanse paviljoen voor het voetlicht, met foto’s en een maquette, gerealiseerd met de hulp van de Spaanse Ambassade.

Afspraak op 5, 6, 7 en 8 juni 2008 aan de voet van het Atomium, voor een heel weekend van feesten en interculturele ontmoetingen.

Meer informatie →

Cartel Expo '58 - 1



Cartel Expo '58 - 3

  Het Spaanse paviljoen
 

Tijdens de wereldtentoonstelling in 1958 kreeg het Spaanse paviljoen, beter gekend als het zeshoekige paviljoen, de gouden medaille van de Expo'58 alsook verschillende internationale nominaties omwille van zijn architectuur. Het gebouw was van de hand van de twee, toen nog jonge, architecten José Antonio Corrales Gutiérrez en Ramón Vázquez Molezún. Zij construeerden nadien nog verschillende gekende moderne gebouwen in Madrid.

De constructie van het gebouw was gebaseerd op een ingenieus modulair systeem van zeshoekige blokken die steunden op een centrale kolom, die gebruikt werd om het regenwater op te vangen. Deze blokken konden zowel horizontaal als vertikaal, onafhankelijk geplaatst worden naargelang de te gebruiken ruimte. Op deze manier kon men zich gemakkelijk aanpassen aan de verschillende niveaus van het terrein. Het systeem liet ook toe dat enkele bomen niet moesten verwijderd worden. Zij bevonden zich tijdens de Expo '58 in het interieur van het gebouw.

Het zeshoekige paviljoen vertegenwoordigt een van de beste gebouwen van de Spaanse architectuur uit de XX-ste eeuw en werd beloond met de beste prijs van de Expo '58.

  Pabellón Hexágonos Pabellón Hexágonos
Pabellón Hexágonos